Wie waar WAT?

Wat WAT?

We zijn een in Wichelen geankerde vereniging die zo goed en zo kwaad mogelijk probeert nieuwe paden te verkennen, in de hoop allemaal samen op een betoverend plekje uit te komen.

Scheppingsverhaal

Het verhaal van het ontstaan van WAT?, verteld door onze eigenste Gandalf, licht gekruid met een snuifje ironie.

December 1999.

Drie gelijkgestemde zielen hebben lak aan het cultuur-gehalte in hun omgeving. Diezelfde zielen steken de koppen bijeen en beslissen om een nieuwe vereniging op te starten. Een groep die de woorden “cultuur” en “jeugd” wil verenigen. Waar halen ze in godsnaam het lef vandaan? Hoe naïef kan een mens zijn? En dan nog wel onder de vleugels van het jeugdhuis! Schandalig! Stenigen, die ongelovigen!

Hoe dan ook, de drie onwetenden gaan door. Bij hun eerste vergadering in het jeugdhuis krijgen ze van het toenmalige bestuur een startbudget van wel 10.000 Belgische Franken. Euforie alom bij de drievuldigheid en een week later zitten ze samen in Den Boterhoek om aan de pers eens uit te leggen hoe ze het cultureel landschap eens op zijn grondvesten zullen doen daveren. Ze krijgen een volledige pagina mét foto in een populaire krant: een gans artikel om uit te leggen dat WAT of Wichels Atelier voor Toneel een cultuurvereniging met Niveau zal worden. Over de naam WAT wordt overigens zeer lang en zorgvuldig nagedacht: dit alleen neemt minstens een kleine 10 minuten in beslag.

​Veel plannen hebben ze, de drie musketiers. Poëzie, livemuziek, fuiven, workshops allerhande en als er nog tijd overblijft misschien ook wat theater. En dit alles van een beduidend hoog niveau. De jeugd moet en zal terug weten wat cultuur is. Hoe dat allemaal dan wel moet gebeuren, is helaas minder duidelijk. Ze vinden er dus niets beters op dan een groot vraagteken achter de naam WAT te plaatsen. En ze zijn overigens lang niet de enigen die dat doen.

WAT? is geboren. Het kindjessuiker is sober in zwart en wit. Het logo wordt een veel- en tegelijk nietszeggende stempel. Weten zij veel, dat allegaartje onwetenden, dat op het punt staat zich zonder al te veel nadenken in een heuse Lord-of-the-Ringstrilogie te storten. Wie Frodo is, laat ik in het midden.

Enkele gevechten met trollen en monsters later beslissen Frodo & co. het toch enkel bij theater te houden. Hun wandelingetje naar de Vuurberg is begonnen. Het allereerste stuk prijkt op een zwart-witaffiche, formaat A4. De Tijger en Het Mirakel van het Kinneke Jezus van Dario Fo wordt een groot succes in het jeugdhuis. Het publiek – wel 80 man – is laaiend enthousiast. De drie zien dat het goed is en achten hun 10.000 BEF goed besteed, ware het niet dat er een paar dagen later een factuur van Sméagol in hun bus zit (bij het gewone volk beter gekend als SABAM). De reisgenoten zijn vergeten dat Sméagol hen gevolgd heeft om met de Ring te kunnen gaan lopen. Weg winst. Alles kan overgedaan worden.

Toch kijken de drie nog steeds voldaan uit over Midden-Aarde. Tenslotte is geld niet belangrijk. Hun doel om jonge mensen te bereiken met cultuur is in zicht. Sméagol zullen ze later nog wel eens tegenkomen, maar WAT? is onderweg op een lang en gevaarlijk avontuur…

– Kris De Martelaer, mede-oprichter van WAT?

WAT? doet

In het voorjaar brengen we telkens onze volwassenenproductie. Doel: onze medewerkers en toeschouwers de magie te laten beleven die, met een beetje geluk, soms in het theater opduikt.

In het najaar zorgen we ervoor dat de Wichelse kinderen en jongeren zowel letterlijk als figuurlijk een podium krijgen om hun theatertalenten op te ontwikkelen: met onze Atelierskrijgen ze een cursusreeks aangeboden met niets dan theater in de hoofdrol.

WAT? is

Een zootje ongeregeld dat zich “het bestuur” noemt, met een uiterst gewaar-deerde entourage van medewerkers.

Zootje ongeregeld 2016-2017:

  • Rik Bauwens
  • Elien De Geyter
  • Marlies Van den Bogaert
  • Nele De Meester
  • Filip Grysolle

Contacteer ons hier of via onze virtuele brievenbus: info@watwichelen.be.

Word WAT?je!

Of het nu is om op de scène te staan, achter de knoppen te zitten, een pint te tappen of een decor ineen te timmeren: theaterminnende krachten kunnen we altijd gebruiken!

Zin om mee te werken aan één van onze producties? Contacteer ons!